czwartek, 29 maja 2014

Caramel custard

Creme caramel/ Caramel custard

przepis na creme caramel custard recipeJeśli obrazki są za duże spróbuj Ctrl -/+ ;) Try Ctrl -/+ if the pictures are too big ;)
Post próbny, piszcie szczerze uwagi ale miejcie litość (zawsze marzyłam o wielkich poziomych zdjęciach na blogu, jeśli o to ma chodzić ;)).
//This is a test post. Please share your opinions in comments but have mercy. (I always wanted this huge horizontal photos on my blog if you'd ask...)

"Caramel custard", creme caramel, flan czy jak zwał, wygląda poważnie, skomplikowanie, wyrafinowanie i cokolwiek bądź. Jest za razem kremowy, bogaty i delikatny.
Kwaskowe pieczone morele są do niego idealnym dodatkiem, chociaż inne owoce też będą świetne 
Wbrew pozorom deser jest łatwy do wykonania i pobrudzicie tylko dwa garnki plus foremki. 
Najtrudniejsze w jest estetyczne wydobycie deseru z foremek.

Creme caramel is a dessert you'll love. This rich custard is a creamy-milky-caramelly heaven.
Despite it's an epic dessert it's quite easy to make.
You may want to add some fruits to it. Baked apricots or any sour fruits will make perfect match.
The tricky part is to remove your custards from the molds and keep them handsome ;)

Przepis na 6-8 foremek* // Recipe yields 6-8 servings.

Karmel // Caramel:
  • 1 szklanka cukru // 1 cup sugar
  • 1/3 szklanki wody // 1/3 cup water
Kremowa masa // Custard:
  • 3 jaja M lub L // 3 eggs (I tried M and L and both are ok)
  • 370 ml mleka 3,2% tłuszczu // 1,5 cup whole milk
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego // 1 can sweetened condensed milk
  • ziarenka wyskrobane z laski wanilii lub łyżeczka ekstraktu z prawdziwej wanilii // 1 teaspoon of vanilla extract or seed scraped from one vanilla pod
Ponadto kilka moreli lub innych kwaskowych owoców // Optional apricots or other sour fruits.

caramel custard step by step drawing instruction creme caramel rysunkowa instrukcja krok po kroku z tekstem 1 1000

caramel custard step by step drawing instruction creme caramel rysunkowa instrukcja krok po kroku



Przepis na "custard" podkradłam z Dulce Delight (polecam zajrzeć, jest tam świetny film instruktażowy),
// Custard recipe is from Dulce Delight (the site with the best movie instructions).
*Ja użyłam 4 takich białych ceramicznych z Ikea, troszkę za duże są. // * I used 4 Ikea ramekins which are a bit too big.

12 komentarzy:

  1. Nie dosc, ze deser wspanialy, to jeszcze ten produkt uboczny...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile roboty! Ale wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. A właśnie nie tyle roboty, tylko ja to niezbyt zwięźle ujęłam :)

      Usuń
  3. weszliśmy z wykrywacza..widziałem ten deser tej laski z lat 50tych, niezły klimat tam panuje niebieskie pazurki, pudelek i retro kuchnia )
    zgrabny ten deserek... uwielbiamy custard i morelki, super pomysł na letni podwieczorek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie się ciesze jak głupia z tego wykrywacza ;D
      Na początku trochę mi się wydawała przegięta Raiza, ale potem jak się wczułam i jak posłuchałam że gada całkiem do rzeczy to wszystkie filmy obaliłam :)
      Dzięki :)

      Usuń
  4. ...pozostaje napisać tylko...och;))

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie wygląda, jeszcze nie robiłam ale mam w planach i ten tymianek do tego interesująca rzecz:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wróciłaś! I to z świetnymi zmianami (rysunki - ekstra! Szczególnie krowa na kartonie :) Zdjęcia nawet nie pomniejszam, bo uwielbiam takie, tylko sięgać po taki deser! :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :))) Ogromnie mi miło, że o mnie pamiętasz!

      Usuń