piątek, 11 grudnia 2015

Sernik karmelowa kawa

Mega kremowy sernik z karmelem, kawą i chrupiący orzechami laskowymi, na ciasteczkowym spodzie. Tyle mam do powiedzenia.
Epicki przepis przeniesiony z mojego poprzedniego bloga "Ola mała gotuje".

sernik karmel kawa fatcat ola mała gotuje
sernik karmel kawa fatcat ola mała gotuje

Spód, o średnicy 21 cm lub wyższy sernik w mniejszej formie, polecam formy jednorazowe:

  • conajmniej 150g ciastek digestive zmielonych na pył
  • 70g masła roztopionego (jeśli chcesz więcej ciastek -użyj więcej masła)
  • 2 łyżki brązowego cukru
Ciastka wymieszaj z masłem i cukrem. Otrzymasz coś w stylu mokrego piasku, wylep tym formę dobrze dociskając. Wrzuć do lodówki

Sos karmelowy do masy (do zjedzenia ot tak też wspaniały):
  • 0,5 szklanki cukru
  • łyżeczka golden syrupu (light corn syrupu lub płynnego miodu)
  • 3 łyżki wody
  • 20 g masła
  • szczypta soli morskiej
  • 1/2 szklanki śmietanki 30% w temperaturze pokojowej
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Do garnczka z grubym dnem wsyp cukier, dodaj syrop i wodę. Gotuj na średnim ogniu aż zamieni się w karmel, możesz potrząsać garnczkiem lub mieszać troszkę sylikonową łopatką, zwłaszcza na początku, żeby składniki się połączyły. Kiedy mikstura dojdzie do wrzenia to nie mieszaj jej wcale. Najlepiej jak karmel będzie dosyć ciemny, jeśli boisz się go spalić to jasny też jest ok.
Kiedy karmel jest gotowy, zmniejsz ogień na minimum, dodaj masło oraz sól. Mieszaj niezbyt żwawo, aż masło się rozpuści i połączy z karmelem. Następnie nie przerywając mieszania wlej małym strumieniem śmietankę (uwaga, będzie się mocno pienić). Kiedy śmietanka się połączy z sosem możesz dodać ekstraktu waniliowego, zamieszać i wyłączyć gaz. Sos będzie dosyć rzadki ale zgęstnieje jak ostygnie.

Masa serowa:
  • opakowanie sera ricotta (250g)
  • 2 jaja M
  • dwie płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • około 50ml espresso* zimnego
  • sos karmelowy z powyższego przepisu, ostudzony
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni i wstaw pełny czajnik wody.
Wszystkie składniki wymieszaj trzepaczką lub widelcem, tak by masa była gładka. Nie używaj do tego miksera. Masę wylej na wcześniej przygotowany spód. Formę z sernikiem wstaw do większego naczynia żaroodpornego, a następniego wlej tyle wody, żeby sięgała do 2/3 wysokości formy z sernikiem. Piecz przez około 35 minut (sernik o średnicy 21 cm upiekł mi się w takim czasie, większy i wyższy może się piec do 1,5 godziny- sprawdzaj patyczkiem czy masa jest ścięta na środku- ma nie być płynna). Jeśli sernik zacznie się rumienić to przykryj go kawałkiem folii aluminiowej.
Upieczony sernik wystudź i wstaw do lodówki.

* nie dysponuję ekspresem, użyłam machinetki. Wlałam 100 ml wody i naładowałam kawy prawie do pełna. Wyszło około 50ml czegoś bardzo zbliżonego do espresso

Orzechy i ganasz:
  • garść lub dwie orzechów laskowych
  • 100g mlecznej czekolady
  • 5-6 łyżek śmietanki 30%
  • 2 łyżki golden syrupu lub miodu
  • 2 łyżki wody
Orzechy upraż na blasze w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut. Są gotowe kiedy ładnie pachną, są rumiane i przy potrząsaniu blachą odpada od nich skórka. Uprażone orzechy wysyp na ściereczkę, złóż ją i pocieraj aż skórki odejdą od orzeszków. Orzechy możesz posiekać, jeśli chcesz, żeby ich smak był bardziej zintegrowany z całością.

Śmietankę, syrop/miód i wodę podgrzej w malutkim rondelku do punktu wrzenia. Połamaną w kosteczki czekoladę wrzuć do niewielkiej ogrzanej miseczki i zalej gorącą miksturą- Nie mieszaj teraz! Przykryj i daj temu spokój na 5 minut. Po pięciu minutach wymieszaj dobrze ganasz. Otrzymasz gładką i błyszczącą masę. Od razu wylej ganache na sernik. Rozprowadź go manewrując formą z sernikiem, nie pomagaj sobie żadnym narzędziem.
Orzechy możesz położyć na wierzch lub pod czekoladę. Ja swoje w całości wbiłam lekko w sernik, przed wylaniem ganache, żeby nie latały (:

Sernik przechowuj w lodówce do dwóch dni.

Smacznego!


Źródła inspiracji raczej niż bibliografia:
Sos karmelowy- Joy the baker Cookbook
Ganache- blog "Dulce Delight"

1 komentarz: