czwartek, 3 marca 2016

Çılbır

Çılbır to przepyszny turecki sposób na jajka, zalew czystej rozkoszy, ucieleśnienie kremowości i bliskowschodniego bogactwa ciepłych smaków. Na czosnkowym jogurcie z dodakiem tahini umieszczam jajka o płynnym żółtku i całość polewam wyraziście przyprawionym masłem. Swoją wersję posypuję kolendrą, jednak znakomicie będzie się komponować natka pietruszki, szpinak, czy inna zielenina waszego wyboru (botwinka w sezonie?), zarówno surowa, jak i zblanszowana.
W oryginale jajka powinny być gotowane w koszulkach, nie raz tak robiłam, ale dla leniwych i niepewnych swojego talentu z czystym sumieniem mogę polecić moją wersję z jajkiem gotowanym na miękko, które delikatnie obieram ze skorupki.
Tak, to jest takie pyszne i kaloryczne na jakie wygląda. Przecież to śniadanie! (Nie żałujcie sobie w porze obiadu proszę.)

Przepis, na którym się wzorowałam pochodzi rewelacyjnego bloga Hapa Nom Nom
Çılbır omg fatcat przepis
Na 2-3 porcje:

  • duży kubek jogurtu greckiego bądź bałkańskiego, w temperaturze pokojowej
  • ząbek polskiego czosnku (lub dwa, jeśli lubisz)
  • duża szczypta soli
  • 2-3 łyżki tahini (totalnie do smaku)
  • po około 1/2 łyżeczki świeżo utartego kuminu i nasion kolendry
  • opcjonalnie szczypta mielonej kozieradki
  • sól do smaku
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki cayenne
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • opcjonalnie szczypta wędzonej papryki (polecam!) lub chilli w płatkach, jeśli lubisz na ostro
  • maleńka szczypta soli
  • po dwa jajka na osobę
  • jeśli gotujesz jajka w koszulkach to przyda się odrobina octu jabłkowego
  • liście kolendry lub pietruszki (wiem, że to nie to samo, oryginalny przepis przewidywał pietruszkę, jednak mi tu pasuje kolendra)
  • pieczywo do podania, znakomite będzie utostowane, lecz nie jest to mus

Możesz przygotować jogurt z jednodniowym wyprzedzeniem- jeśli się rozwarstwi to wystarczy wymieszać.
Czosnek rozetrzyj z solą w moździeżu lub posiekaj drobno, posyp solą i rozcieraj na desce bokiem noża, aż do uzyskania pasty.
Czosnek wraz z tahini, kuminem, kolendrą i kozieradką dodaj do jogurtu. Wymieszaj dobrze. Spróbuj, dopraw do smaku.
Masło rozpuść w małym rondelku dodaj cayenne, kurkumę, sól oraz inne przyprawy jeśli używasz.
Pozwól, żeby masło lekko zawrzało, następnie zdejmij z gazu i odstaw w ciepłe miejsce.
Jajka ugotuj na miękko (około 5 minut, jajko w temperaturze pokojowej włożone do wrzącej wody),
przelej zimną wodą, bądź ugotuj w koszulkach (tu się nie będę wypowiadać, bo robię to "na oko")
Na płytkie miski nałóż jogurt, jajka, polej masłem.
Masło możesz przecedzić przez siteczko, żeby było bez paproszków.
Posyp zieleniną i podawaj z pieczywem.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Wygląda super, zapragnęłam teraz zjeść to na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe, chętnie bym spróbowała tego dania

    OdpowiedzUsuń
  3. Po takim śniadaniu to na pewno ma się dobry dzień.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda apetycznie muszę wypróbować koniecznie.

    OdpowiedzUsuń