Ot, trzeba jakoś żyć. Przy "końcu miesiąca" łatwiej przekształcić mi przeciąg w lodówce w coś słodkiego niż w obiad. To, że dwa słoiki puree z dyni (klikaj po przepis) mi się "nadęły" też nie poprawiło sytuacji, chociaż...
Cóż, nie mogę upiec najlepszych pod słońcem drożdżówek dyniowych (klikaj po przepis- bo to jest hit!) ale zawsze mam cynamon, masło i cukier, wy pewnie też. Wcale nie musisz zrobić wypasionych zakupów spożywczych, żeby wyczarować coś przepysznego. Jeśli nie masz dziewięciu cukierków Milky Way jak ja, to zapewne posiadasz ten głupi cukier puder...
W kategorii ciast drożdżowych ten przepis jest bardzo prosty i "na lenia", a rezultat daje więcej niż zadowalający. Kto nie uwielbia "cinnamon rolls"? No to jest najprościej, bo nie musisz robić drożdżówek, tylko wrzucasz balas z ciasta nadziany cynamonem do formy babowej. Voila!
I wcale mi nie jest smutno, że jadłam to ciasto na śniadanie ;)
Składniki na jedną średnią babę, w kolejności występowania, wszystko ogrzane do temperatury pokojowej:
- 25 g świeżych drożdży
- łyżka mąki pszennej (dowolnej, bo czekamy na wypłatę)
- łyżka cukru
- ćwierć szklanki mleka
- 50 g masła
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki cukru
- łyżka ekstraktu z prawdziwej wanilii, np. domowego, lub torebka cukru z prawdziwą wanilią (nie jestem szurnięta!)
- dwa żółtka z dużych jaj (białka zamroźcie i myślcie o bezach)
- 3 szklanki mąki pszennej (dowolny typ, tylko nie powyżej 720, dzisiaj macie wolne od marudzenia o składnikach, tylko nie dawajcie sztucznej wanilii bo was znajdę i ukarzę w imieniu księżyca)
- szczypta soli
Na zawijas z cynamonu:
- 25 g masła
- pół szklanki jasnego brązowego cukru (zwykły też da radę)
- dwie łyżeczki mielonego cynamonu
Na polewę:
- ćwierć szklanki słodkiej śmietanki (to co zostanie w kartonie możesz wykorzystać do zrobienia śmietanowego sosu do makaronu :))
- 9 cukierków Milky Way lub ich ekwiwalent w postaci całego do około półtora batona
- albo zróbcie zwykły lukier z cukru pudru i wody :) Lepiej czymś przykryć babkę, bo jej góra wcale nie wygląda szałowo taka obsmarowana mąką (żeby nie przywarło).
- Zrób ciasto drożdżowe (spokojnie to prościzna).
- Drożdże pokrusz do dużej miski, zalej mlekiem (koniecznie w temperaturze pokojowej! lub trochę cieplejsze), zasyp łyżką cukru, łyżką mąki i przykryj talerzem.
- W czasie kiedy drożdże budzą się do życia stop masło w rondelku, wyłacz gaz, wlej mleko, dodaj wanilię i cukier. Żółtka dodaj kiedy mikstura nieco przestygnie, roztrzep.
- Drożdże powinny się rozpuścić i wypuścić bąbelki. Jeśli tak się stało to wrzuć do nich mąkę (nie całą na raz, zacznij od dwóch szklanek), sól i mokre składniki. Jeśli drożdże się nie pienią, nie puszczają bąbelków, nie reagują na swoje imię tylko po prostu pływają w mleku z mąką i cukrem, to przykro mi, są martwe. Pochowaj je w toalecie.
- Zakładając, że nie jednak nie masz lipnych drożdży: Wymieszaj ciasto solidnie drewnianą łychą. Przykryj miskę talerzem i zostaw na 10 minut.
- Ciasto wyjmij na oprószony mąką blat i zagniataj, aż będzie elastyczne i mało klejące. To ciasto łatwo zagnieść, zajmuje to kilka minut.
- Teraz włóż ciasto do miski, przykryj i czekaj aż podwoi objętość, tj. godzinę do dwóch godzin.
- Kiedy ciasto wyrosło uderz je! Wyżyj się na nim, daj mu w facjatę. Trochę za dużo tych pęcherzyków powietrza, heh? Pobite ciasto zagnieć krótko.
- W rondelku rozpuść 25 gramów masła na nadzienie. W miseczce wymieszaj cukier z cynamonem. Formę na babę posmaruj dokładnie masłem i posyp mąką, zwłaszcza komin.
- Ciasto rozwałkuj delikatnie podsypując mąką, tak, żeby uzyskać prostokąt o wymiarach około 60 (przybliżony obwód formy do pieczenia) na 30-35 cm (od tego wymiaru zależy grubość warstw ciasta, nie szalej z nim, bo to drożdżowe, a nie naleśniki).
- Ujmij w dłoń pędzel lub łyżkę. Posmaruj ciasto stopionym masłem (zostaw odrobinę masła) i posyp cynamonowym cukrem (też możesz trochę zostawić). Zwiń w rulon, który wrzuć do przygotowanej formy. Posmaruj resztką masła, posyp trochę cukrem, przykryj ściereczką i czekaj aż podrośnie (znowu...) . Po pół godziny czekania możesz odpalić piekarnik na 180 stopni.
- Wyrośniete ciacho wrzuć do rozgrzanego piekarnika na około 35 minut, lub do tak zwanego suchego patyczka (drewniany patyczek ma być nieoblepiony surowym ciastem, wbijaj go w środek ciasta).
- Upieczone ciasto wyjmij, zostaw w formie na 10 minut, następnie uderz formą o blat, połóż na niej talerz czy co tam chcesz, odwróć, podnieś formę i ... powinno wyjść. W całości. Reklamacji nie przyjmuję
- Ostudź ciasto.
- Zrób polewę: śmietankę doprować do wrzenia. Wrzuć Milky Way'e. Zostaw na 3 minuty, a po tym czasie wymieszaj na gładką masę. Jeśli masa jest za rzadka lub są w niej białe fragmenty batoników to podgrzewaj ją na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje i batoniki rozpuszczą się. Polej babę i możesz się delektować. Polewa tak na prawdę nigdy nie zastyga, tak ma być.
Smacznego!
Takie cudo na śniadanie...? Oj, zjadłabym... :)
OdpowiedzUsuń