poniedziałek, 14 września 2015

Puree z dyni

Puree z dyni to półprodukt niezbędny do wielu cudownych wypieków, baza farszu do pierogów, kremowej zupy, dodatek do risotto, a w wersji dobrze odparowanej może zastąpić puree ziemniaczane.
Dynia Hokkaido jest słodka, pyszna i ma piękny kolor, ale myślę że nada się każdy gatunek dyni o mączystym miąższu.
Przyda się do następnego/-nych przepisów ;))
przepis na puree z dyni hokkaido pumpkin recipe


Składniki na około 2 szklanki:
(przyda sie silikonowa łopatka i garnek z grubym dnem)
  • niewielka dynia hokkaido lub inna, około 2 kg
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub arachidowego
  • ewentualnie mała szczypta soli
  • gorąca woda
Dynię przetnij na pół. Gatunków "hokkaido" i "piżmowa" nie musisz obierać. Za pomocą łyżki wyjmij gniazdo nasienne, a miąższ pokrój miąższ w 1-2 centymetrową kostkę. W garnku rozgrzej olej, wrzuć dynię i smaż kilka minut mieszając do momentu w którym dynia zacznie mięknąć, lecz nie rumienić się przesadnie. Możesz delikatnie posolić dynię, nawet jeśli planujesz jej używać do ciast. Wlej mały chlust wody i przykryj garnek pokrywką. Gotuj, mieszając co kilka minut, aż dynia będzie miała konsystencję ziemniaków na puree lub/i zacznie się rozpadać (spóbuj- jeśli jesz kostkę z przyjemnością, to najprawdopodobniej jest gotowa). Rozgnieć dynię widelcem lub specjalną "miazgarką" do ziemniaków. Gotuj jeszcze kilka minut bez przykrycia i na małym/średnim ogniu, mieszając łopatką silikonową (zbieraj z dna, żeby się nie przypaliło!), aż puree zgęstnieje. Jeśli chcesz uzyskać idealnie gładką masę to przetrzyj ją przez sito lub zmiksuj blenderem (prawie nigdy tego nie robię, lubię kawałeczki dyni, do czego bym jej nie używała).
Możesz zrobić większą ilość puree i zamrozić.

1 komentarz: