środa, 30 września 2015

Najlepszy banana bread

Scrool down for english.
Wiele chlebków bananowych upiekłam zanim wpadłam na to, żeby w końcu dodać do jednego sekretny, dosyć absurdalny i kontrowersyjny składnik. Składnik, którego nie lubię i gardzę nim. Produkt, wytwór wstrętnego przemysłu, śmiecia, sam cukier.

O kurde, batonik Bounty zmienił mój banana bread na zawsze.

W sumie to dobrze, że tak na prawdę nie gardzę niczym. Z jednej strony nienawidzę półproduktów, ale "nigdy nie mówię nigdy". Pewnie gdybym lubiła te batoniki albo pianki marshmallows to zrobiłabym je sama. Jednak w wypadku, w którym sympatią do takich produktów nie pałam, uważam, że paskudztwo z paczki jest rozwiązaniem optymalnym.
bounty bar banana bread chlebek bananowy ciasto bananowe
Kokos jako owoc tropikalny świetnie komponuje się z bananem, podobnie mleczna czekolada (jako nie-owoc ;)), a "syropowa" konsystencja batoników nadaje ciastu wilgotności i kremowości. Typowe dla chlebków bananowych są przyprawy korzenne. Ta wersja z racji dodatku batonów kokosowych nie potrzebuje przypraw, a nawet są one nie wskazane, nie pasują.

Ciasto jest bardzo proste i bezproblemowe, idealne dla początkujących.

Banany kup w warzywniaku na przecenie albo trzymaj kilka dni w domu w ciepłym i przewiewnym miejscu, niczym nie okryte.


Składniki na formę keksową
Przyda się mikser, papier do pieczenia i drewniane patyczki do szaszłyków ;)
  • 4 średnie, bądź 3 większe bardzo dojrzałe banany (nie przejmujcie się dokładnym odmierzaniem składników)
  • 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru, najlepiej light muscovado bądź 1/3 szlanki białego
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • dwie kopiaste łyżki naturalnego jogurtu typu bałkańskiego bądź greckiego
  • szczypta soli, najlepiej morskiej
  • półtorej szklanki białej mąki pszennej typu dowolnego
  • pełna/ z lekką górką łyżeczka sody
  • 3 batony Bounty
Formę wyłóż papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do 160-170 stopni (w moim piekarniku dokładnie nie wiadomo...).
Pokrój banany w dowolnej wielkości kawałki, umieść w dużej misce, zasyp cukrem i zmiksuj mikserem na rzadką masę- nie musi być super gładka, może mieć kawałki bananów. Dodaj jaja i ponownie zmiksuj. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z sodą i solą. Zmiksuj tylko do połączenia składników. Batoniki posiekaj, część na większe, około centymetrowe kawałki a część na około półcentymetrowe. Dodaj batoniki i wymieszaj ponownie, tylko tyle, aby rozprowadzić kawałki w masie. 
Przelej masę do przygotowanej formy i piecz ciasto przez 90 do 100 minut- lub do "suchego patyczka"- wykałaczka wbita w środek ciasta nie może być oblepiona surową masą- zupełnie sucha nie będzie, bo chlebek jest wilgotny. 
Nie przejmuj się jeśli chlebek będzie miał "zbite" jakby "zakalcowe" fragmenty, bo cały jest pyszny.
Jedz chlebek zupełnie ostudzony, choć możesz spróbować już lekko ciepłego.
Przechowuj w temperaturze pokojowej, zawinięty w papier, do trzech dni.

Smacznego!

P.S. NIGDY nie polubię rodzynek, margaryny, wegety, deserów z torebki, "fixów", sosów typu "uncle bens", i nie spróbuję ślimaków. Za to jednak ręczę, bo zmiany w konfiguracji moich kubków smakowych i w mentalności są już w tym stopniu permamentne. Ślimaki są w tym zestawieniu spoko, tylko się ich brzydzę, zarówno tych żywych jak i martwych.


ENGLISH

I've baked a lot of banana breads until I found out that secret ingredient that makes it extra moist and rich. I'm talking about the bar I actually hate by itself. It's the Bounty bar. Despite it's overly sweet to my taste, it makes miracles for your banana bread.
Coconut and banana goes so well together and the syrupy texture of the bars makes your banana bread creamy and scrumptious. Since you add the coconut bars I would advice to ommit spices like cinnamon, nutmeg and ginger completely. Leave it simple and coconutty with hint of the vanilla.

For the loaf pan:
  • 4 medium or 3 large very ripe bananas, cutted into pieces
  • 1/2 cup light brown sugar or 1/3 cup granulated sugar
  • 2 medium eggs
  • 2 teaspoon vanilla extract
  • 2 heaped tablespoons of full fat greek joghurt
  • pinch of sea salt
  • 1,5 cups all purpose flour
  • 1 slighly cheaped teaspoon of baking soda
  • 3 Bounty bars, cutted into about 1/3 inch pieces (some may smaller, to melt into cake, some bigger to stay detectable through cake texture)
Line your pan with parchment paper. Preheat the oven to 325 Farenheit degrees.
Place your bananas into large bowl or into the bowl of your stand mixer. Add the sugar and mix until batter is loose, althought it may have some banana traces. Add your eggs and mix well. Then mix in your joghurt and vanilla. Sift in the dry ingredients and mix just until incorporated. At the end fold in the chopped bars. Pour the batter into prepared pan and bake for about 1 hour 30 minutes or until cake tester comes out clean.
Enjoy at room temperature althouh you can have a taste when it's still warm.
Store the cake wrapped in paper, at room temperature, up to 3 days.

Enjoy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz