środa, 26 sierpnia 2015

Deser z białą czekoladą, malinami i honeycombem

Deser z białą czekoladą i malinami, który w dodatku musuje. Hell yeah.
Deser z białą czekoladą, malinami i honecomb

Skoro to czytacie to zapewne podobnie jak ja uważacie, że nie ma nic lepszego niż połączenie białej czekolady z kwaskowymi owacami. Proponuję Wam zatem kremową galaretkę z białej czekolady z zatopionymi w niej malinkami i kawałkami "plastra miodu". Deserek jest idealnie kremowo- chrupiący i słodko-kwaskowy (jednak bardziej w stronę słodko, jeśli używacie "plastra miodu", ale skoro sięgacie po białą czekoladę, a nie paczkę solonych czipów to chyba dobrze, nie?).
Połączenie "honeycomb" i malin daje wrażenie musującej oranżadki (to wynik reakcji sody z "plastra miodu" i kwasu z owoców, sama natura).

Do dzieła uzależnieni od białej czekolady!

Składniki na deser o średnicy 16-18 cm:
  • 400 g białej czekolady, tj. 4 tabliczki (polecam te z lidla- są tanie i się nie warzą)
  • 250 g, tj pudełeczko mascarpone w temperaturze pokojowej
  • 220 g jogurtu bałkańskiego lub greckiego (mniejszy kubek), w temperaturze pokojowej
  • dwie płaskie łyżki żelatyny
  • około 500 g malin, lub innych owoców jagodowych (borówki, jagody, truskawki powinny dać rady)
  • pół honecomb z tego przepisu
  • listki mięty
  • przyda się duża metalowa miska, trzepaczka, papier do pieczenia, odrobinka masła i tortownica

Wykonanie:
  • Dno i boki tortownicy posmaruj cienko masłem i wyłóż przyciętym na wymiar papierem do pieczenia.
  • Czekoladę połam i umieść w metalowej misce.
  • Wstaw w dużym garnku około 5 cm wody i doprowadź do lekkiego wrzenia. Postaw na tym miskę z czekoladą. Niech się ropuści, możesz czasem zamieszać.
  • W między czasie zalej w kubku żelatynę odrobiną zimnej wody, tylko tyle, żeby żelatyna była pokryta wodą, zamieszaj. Odstaw żelatynę do napęcznienia, na około 5 minut. Wstaw trochę wody w czajniku.
  • Kiedy czekolada się rozpuści wyłącz gaz pod garnkiem z miską. Możesz zostawić miskę na garnku. Wmieszaj najpierw mascarpone, a potem jogurt bałkański. Wymieszaj masę dobrze, żeby nie było białych grudek. Zdejmij z garnka z wodą.
  • Dopełnik kubek z żelatyną gorącą wodą, tak żeby było jej 1/3 do 1/2 szklanki i wymieszaj. Napęczniała żelatyna rozpuści się w czasie do minuty.
  • Dolej żelatynę do masy, dobrze wymieszaj i zostaw całość do ostygnięcia.
  • Wrzuć do tortownicy połowę honeycombu i malinek. Zalej przestudzoną masą. Dorzuć więcej honeycombu i malinek, według uznania, pamiętając, że te elementy mogą unosić się na powierzchni masy. Zostaw sobie trochę malin i honeycombu do dekoracji.
  • Wstaw tortownicę z masą do lodówki na 3 godziny lub do stężenia (możesz położyć ją na talerzu lub folii, mi osobiście na przykład, potrafi trochę wyciec).
  • Wydobądź ścięty deser z tortownicy, posyp malinami, pokruszonym "plastrem miodu", listkami mięty i zajadaj.

Deser z białą czekoladą, malinami i honecomb

Smacznego :)

6 komentarzy: