Honeycomb / Plaster miodu
Dzień dobry po skromnej przerwie w
blogowaniu!
Na rozgrzewkę proponuję robiący
wrażenie cukierek domowej roboty, o obco brzmiącej nazwie
"honeycomb" (ang. Plaster miodu).
Honeycomb zrobiłam na potrzeby mojego
pięknego deseru, który będzie gwiazdą następnego wpisu, niemniej
sam w sobie, lub oblany czekoladą (polecam gorzką, dla zrównoważenia ogromu słodyczy) też jest wyborny. Cukierek
charakteryzuje się lekką, napowietrzoną strukturą, kruchą
konsystencją i karmelowo-miodowym smakiem z nutą sody, a jakże
(Już Wam ślinka leci, co?). Wygląda pięknie, a przy robieniu go
jest niezły ubaw. Gotowy "plaster miodu" można zapakować
w celofan i dać teściowej w prezencie (Co ja pierdolę?).
Witajcie spowrotem w krainie grafomańskiej brawury i kulinarnej bezkompromisowości!
Witajcie spowrotem w krainie grafomańskiej brawury i kulinarnej bezkompromisowości!
Składniki:
- 1,5 szklanki cukru
- 1/4 szklanki miodu lub golden syrupu*
- 1/4 szklanki wody
- łyżka sody oczyszczonej
- odrobina oleju o neutralnym smaku, rzepakowy lub słonecznikowy będzie ok
- przyda się trzepaczka, silikonowa łopatka do wygarnięcia masy, termometr cukierniczy lub szklanka z wodą i parę łyżeczek oraz papier do pieczenia
Wykonanie:
- Posmaruj arkusz papieru do pieczenia lub największą blachę jaką dysponujesz odrobiną oleju.
- Umieść w sporym garnku o grubym dnie cukier, miód i wodę. Wstaw na średnio-dużym gazie. Doprowadź do wrzenia często mieszając trzepaczką. Kiedy mikstura zawrze przestań mieszać, zmiejsz ogień na średnio-mały i nie mieszaj już więcej.
- Gotuj zawartość garnka aż uzyska ona temperaturę ~148° lub osiągnie stadium twardej kulki, czyli odrobina mazi wrzucona do szklanki z zimną wodą przybierze postać twardej kulki, którą można przełamać.
- Zdejmij garnek z ognia, wsyp łyżkę sody i zamieszaj szybko, tylko tyle, żeby składniki się połączyły. Zawartość garnka bardzo się spieni.
- Wylej to wszystko na przygotowany papier do pieczenia, ja swój kładę po prostu na blacie, ale jeśli się lękasz to możesz go uprzednio położyć na blaszce. Nie rozprowdzaj masy łyżką ani łopatką, bo zrobi się nieładna. Jeśli chcesz uzyskać równą warstwę to jedyne co ci pozostaje to manewrowanie garnkiem lub blaszką.
- Zostaw swój honeycomb do ostygnięcia. Kiedy stwardnieje możesz go połamać na kawałki.
Honeycomb przechowuj w szczelnym
pojemniku w temperaturze pokojowej.
Smacznego!!!
*smak miodu wielokwiatowego i golden
syrupu nie będzie się narzucał, natomiast próbowałam też z
miodem lipowym, którego smak będzie lekko wyczuwalny
Marzy mi się takie cudo :)
OdpowiedzUsuń